vineri, 7 mai 2010

Reflexoterapie si masaj.




Dedicatie.
Dedic aceasta lucrare exclusiv celei care a avut timp sa ma asculte, a avut cu ce sa ma ajute si sa ma sprijine. Acea persana este: mama mea!

Cuvant catre cititor

Draga cititorule, sper ca aceasta carte, carte pe care eu o consider oarecum si un manual, sa iti fie de folos la ceva, sa nu o lasi in biblioteca alaturi de celelalte, si sa constituie un imbold pentru mine a publica o alta, asemenea cu aceasta.
Multumesc si Doamne ajuta!

“Mens sana in corpore sano.” Proverb latin.

Reflexoterapie.

Regulile reflexoterapiei.

Regulile reflexoterapiei sunt in numar de zece, si anume:
1. Se face o baie cu sare de mare si plante medicinale inaintea masajului;
2. Nu se consuma cafea si alcool cu doua ore inaintea sedintei de masaj (sau reflexoterapie) si cu o ora dupa;
3. Nu se fumeaza inaintea masajului, in timpul masajului si dupa terminarea masajului;
4. Se recomanda a se consuma intre 1,5 si 2 litri de lichide pe zi (de preferinta apa plata sau ceai de coada calului neindulcit);
5. In timpul sedintei de masaj se consuma o jumatate de litru de apa plata (sau ceai de coada calului neindulcit);
6. Calitatea tratamentului depinde de buna colaborare dintre terapeut si pacient;
7. In paralel cu tratamentul reflexogen nu se mai admite nici un gen de tratament cu exceptia celui recomandat de medic;
8. Se evita curentii de aer reci atat in timpul masajului, cat si in general;
9. Dupa terminarea tratamentului se incalta o pereche curata de sosete sau ciorapi;
10. De asemena, nu trebuie sa ne speriem de posibile reactii ale organismului ce pot aparea pe parcursul tratamentului, cum ar fi:
a. nevoia de a urina mai des, urina fiind mai colorata si cu miros;
b. o transpiratie abundenta, chiar frisoane;
c. o senzatie de relaxare si somn, chiar nevoia de a dormi;
d. un sentiment de disconfort (se elimina toxinele)
e. tumefierea gleznelor, in special la persoanele care au staza limfatica.
f. o senzatie mai accentuata de relaxare si somn, chiar dorinta de a dormi;
g. o durere mai accentuata a organelor cu probleme (circulatia se amplifica).;
h. pete vinete cand metabolismul calciului nu este in limite normale.
Atentie!
1. Dupa cum am spus la punctele “2.” si “3.”, se evita pe cat posibil: cafeaua, in cazul in care este decafeinizata, alcoolul, in cazul in care beti bere fara alcool, si tigarile, in cazul in care fumati tigari fara nicotina (se gasesc in farmacii, nu produc dependenta si va si ajuta sa va lasati treptat, definitiv).
2. “4. Se recomanda a se consuma intre 1,5 litri si 2 litri de lichid pe zi (de preferinta apa plata sau ceai de coada calului neindulcit).”. Pentru organism este indicat a se consuma minimum 2 litri de lichid pe zi pentru eliminarea toxinelor acumulate pe timpul zilei. Eliminarea se poate face prin doua cai, si anume prin glanda sudoripara si prin vezicula urinara. Lichidul astfel eliminat trebuie completat, dupa cum am spus, cu lichide care, daca se poate, sa nu contina chimicale (cam totul in zilele noastre contine chimicale, conservanti si emulgatori).
3. “5. In timpul sedintei de masaj se consuma o jumatate de litru de apa plata (sau ceai de coada calului neindulcit).”. La fel ca si la punctul “4.”, si ceea ce vrea sa spuna punctul “5.” este cam acelasi lucru, si anume: se consuma o jumatate de litru de apa plata sau ceai de coada calului neindulcit intrucat acesta, fara zahar, care este toxic, si fara miere are cu totul alt efect. Dupa cum am spus si zaharul si, da, si mierea, chit ca e naturala, eu o consder toxica in ceea ce priveste indulcirea unui ceai. Sfatul meu este ca atunci cand preparati un ceai, fie el un ceai care trebuie baut, cum snnt cele de coada calului, musetel, trei – frati - patati, tei, menta, sau orice alt ceai recomandat de medic sau de farmacist, precum si ceaiurile “de fite”, cum ar fi cele aromate deja din hipermarketri, dar care se gasesc, din cate am vazut, chair si in farmacii, alaturi de cele naturale, sa nu el indulciti cu nimic: nici cu zahar, nici cu miere. Daca vreti, puteti cumpara acel medicament numit “zaharina” din farmacie (eu stiu ca e inducitor) si puteti sa le indulciti cu el.
4. “6. Calitatea terapeutului depinde de buna colaborare dintre terapeut si pacient.”. In asta consta, dupa cum spune si regula, colaborarea dintre cei doi: pacientul si terapeutul. Cei doi trebuie sa colaboreze, pacientul trebuie sa’i spuna teraputului cum se simte si cum s’a simtit, daca a avut una dintre reactile prezente la punctul “10.”. O cura de sedinte de relexoterapie dureaza 10 – 15 – 30 de zile, in functie si de cum se simte pacientul, cu 10 – 15 – 30 de zile pauza intre cure. Nu dureaza mai putin de 10 zile si mai mult de 30 de zile. Daca unul dintre menbrele posterioare este afectat (este in ghips sau, Doamne fereste, amputat, se face la mana corespunzatoare). O sedinta de reflexoterapie nu trebuie sa dureze mai mult de 50 de minute la ambele picioare (am auzit cum ca s’ar fi redus la 40 de minute sau chiar 30, ceea ce nu cred). De asemenea se maseaza si mainile, dupa picioare, daca am retinut bine (in opinia mea, nu are cum, din doua motive: primul ar fi cum ca se maseaza mana corespunzatoare doar in cazul in care membrul care ii corespunde este afectat si in al doilea rand pe motiv ca ar dura peste o ora jumate intreaga sedinta). Pozitia in care trebuie sa stea terapeutul – cel care face masajul – este picior peste picior, intrucat in timpul masajului se elimina energie negativa si, pentru ca aceasta energie negativa sa nu vina la el, sta picior peste picior. Pacientul sta intins pe spate pe un pat cu spatele usor ridicat, terapeutul il unge cu o crema de galbenele (sau filimica, este acelasi lucru), crema care trebuie sa fie a pacientului, adusa de acasa de acesta, timp in care pacientul trebuie sa bea, inghititura cu inghititura, jumatatea de ceai de coada calului sau de apa plata. Sedinta se deschide si se inchide intotdeauna cu plexul solar. Daca in incaperea in care se face masajul sunt 3 (trei) paturi, disponibile pentru 3 pacienti, atunci si terapeutii vor fi tot 3. Exceptie se face atunci cand vrea vre’un invatacel sa invete reflexoterapie, alaturi de terapeut, acesta – invatacelul – maseaza impreuna cu terapeutul, pacientul. Astfel, terapeutul, ca sa poata sa’l invete pe invcatacel – viitor terapeut – incepe sa maseze piciorul drept, urmand ca invatacelul sa inceapa, cateva minute mai tarziu, sa maseze piciorul stang. Intotdeauna masajul reflexogen se incepe cu membrul drept urmand, imediat, cel stang. (dupa 25 de minute, luand in calcul ca o sedinta dureaza 50 de minute). Am spus ca pacientii vor fi 3 plus terapeutii, tot 3, nemaifiind, automat, nimeni in incapere, cu exceptia invataceilor mai sus amintiti. De asemenea, trebuie inchise telefoanele mobile sau scoase din incapere. Ca element ajutator, se poate asculta in timpul sedintelor muzica terapeutica, muzica de relaxare sau, de ce nu, muzica clasica.
In tara noastra, ca reflexoterapeut (si maseor) poti lucra fie in cabinete de reflexoterpie/masaj, fie in spitale/policlinici, fie in statiuni montane sau maritime.
5. La subpunctele “a.”, “b.” si “d.” de la punctul “10.” urina este mai colorata, transpiratia mai abundenta si apare sentimentul de disconfort din cauza eliminarii toxinelor de pe urma sedintelor de reflexoterapie.

Cheile de intrare si de iesire.

1. Cheia de intrare:
1. Plex solar, suprarenale, rinichim, uretere, vezica urinara;
2. Sinusuri, hipofiza, epifiza, creier mare, tampla, creier mic, ceafa;
3. Nas, ochi, urechi;
4. Paratiroida, tiroida, timus;
5. Muschi trapez, plaman, bronhii;
6. Stomac, pancreas si duoden – picior drept;
Stomac, duoden si pancreas – picior stang;
7. In testin subtire;
8. Apendice, valva ileocecala, colon ascendent, colon transversal – picior drept;
Colon transversal, colon descendent, rect, anus – picior stang;
9. Ficat, vezicula biliara – picior drept;
Inima, splina – picior stang;
10. Ovar sau testicul;
11. Penis sau vagin, prostata sau uter, hemoroizi – interior;
12. testicul sau ovar, dureri menstruale pentru femei, relaxari abdominale pentru barbati – exterior;
13. Coloana cervicala, coloana dorsala, coloana lombara, coloana sacrala, coloana coccigiana, sacrul (sau nervul limfatic inferior) – intrerior;
14. Articulatia umarului, articulatia genunchiului, articulatia cotului, articulatia gleznei, articulatia mainii –exterior;
15. Mandibula, maxilar, amigdale;
16. Faringe, laringe, trahee, marea limfa;
17. Centrul de echilibru sau ureche interna; (16+17)
18. Diafragma;
19. Sani sau muschi pectorali;
20. Articulatia iliaca sau soldul.

2. Cheia de iesire:
1. Ganglioni abdominali sau limfa abdominala; 2. Ganglioni limfatici;
3. Ganglioni toracali sau limfa toracica;
4. Ganglioni pelvieni sau limfa pelviana;
5. Ganglioni inghinali sau limfa inghinala.

Istoric.

Reflexoterapia a fost practicata, inca de pe vremea faraonilor, in: Egipt, China si India, insa, cu mult timp inainte de a fi practicata aici, a fost practicata pe teritoriul actualei Romanii, acum 10000 de ani, ceea ce releva faptul ca dacii pracicau reflexoterapia cu mult inaintea egiptenilor, chinezilor, indienilor, a thailandezilor si a altor popoare din Asia si din Orientul Mijociu.
S’ar putea crede, asadar, cum ca reflexoterapia a aparut pe teritoriul Daciei, ceea ce este o bila alba pentru tara noastra.
Probabil, cum patria - mama a masajului general (sau masaj suedez, cum maiaeste numit) este Australia, asa si Romania ar trebui sa fie patria – mama a reflexoterapiei.
In Orientul Mijlociu, masajul general se faee deja cu ajutorul unor pietre aplicate pe spate, nemailuand in calcul concurenta care a aparut in tara noastra fata de masajul general, si anume acele scaune din farmacii care, conra cost (orice costa in zilele noastre) iti fac munca, care munca ar trebui sa ti’o faca o persoana licentiata, concurand astfel masajul “traditional”.
Ceea ce inca e bine, daca se poate spune asa, e ca reflexoterapiei “traditionale” nu i s’a gasit inca nici un adversar care sa ii faca concurenta. Pana acum. Who knows what tomorow brings, cum ar zice cantecul. J
Anatomie.

Grupele sanguine.
Sangele este “fluidul vietii” sau, daca vreti, transportorul universal de oxgen, elemente minerale, saruri si vitamine.
Sangele este alcatuit din 3 componente:
a. globlele rosii - cu un bogat continut in fier, transporta oxigenul in tot corpul;
b. celulele albe – proteeaza impotriva infectiilor;
c. plasma – purtatoara elementelor de baza ale sistemului imunitar.
Exista 4 grupe sanguine si anume: grupa 0, grupa A, grupa B si grupa AB. Specialistii sustin ca exista si grupe de sine statoare, numite subgrupe.
Grupa 0 a aparut acum 40000 de ani.
Grupa A a aparut cu 10000 – 15000 de ani mai tarziu, undeva in Asia sau in Orientul Mijlociu.
Grupa B a aparut acum 10000 – 15000 de ani in Himalaya. Acum este predominanta: in Japonia, Mongolia, China, India si cu o usoara scadere dupa muntii Ural.
Grupa AB a aparut acum 1000 – 1500 de ani in urma invaziei triburilor din est spre actuala Europa.
Persoanele cu grupa sanguina “0” pot dona la toate celelalte grupe insa pot primi numai de la grupa lor. In schimb, persoanele cu grupa sanguina “A”, “B” si “AB” pot dona persoanelor care au aceeasi grupa sanguina, si pot primi de la toate grupele. (de exemplu: persoana cu grupa sanguina “A” poate dona tot la o persoana cu grupa sanguina “A” si poate primi de la o persoana cu grupa sanguina “A” sau “0”).
Cineva a spus o data ca pe bulentin trebuie sa existe si grupa de sange intrucat atunci cand cineva face un accident si pierde mult sange, trebuie sa i se stie si grupa sanguina.
Donatiile sanguine pot fi facute contra cost, insa cine vrea le poate face si gratuit, cu conditia sa nu aibe sau sa nu fi avut vreo boala de genul: epilepsie sau hepatita, iar sangele se reface complet in cateva zile.

Acum cateva mii de ani, laptele, ca aliment, nu era acceptat de organismul uman.
Ca medicament universal, eu recomand odihna, somnul intre orele 23:00 si 07:00 (retineti ca sunt numai 8 ore, in cazul persoanelor adulte) si somnul intre orele 22:00 sau chiar 21:00 si 08:00 pentru copii (copiii au nevie de mai mult somn decat parintii lor si decat persoanele in varsta).

Masaj
Exista mai multe tipuri de masaj printre care se numara: masajul general, facut din cap pana in picioare, si masajul erotic, efectuat in zonele intime ale corpului.
Masajul general se mai numeste si “masaj suedez”.
Masajul general este cautat cel mai mult in Australia, acesta reprezentand pentru Australia ce reprezinta florile pentru Olanda.
Masajul asa – zis “traditiona” are, deja, un rival: scaunul din farmaciile de stat, care scaun face masaj zece minute, spre exemplu, la pretul de zece lei.
Asemanari si deosebiri intre reflexoterapie si masaj somatic.
- durata unei sedinte de reflexoterapie este de 50 de minute, iar a unui masaj somaticde 60 de minute;
- reflexoterapia se face in cure de cate 10 - 15 zile pana la 20 - 30 zile, cu pauza de cate o zi intre zile, iar masajul somatic se face in cure de cate 12 - 20 zile pana la 30 - 60 de zile, fara o zi pauza intre zile, cum este in cazul reflexoterapiei;
- in reflexoterapie se foloseste crema de galbenele (sau crema de filimica), iar in ceea ce priveste masajul somatic, aici se foloseste uleiul de masline;
- la reflexoterapie, maseurul sta pe scaun, iar in cazul masajul somatic, acesta sta in picioare;
- reflexoterapia este contraindicata persoanelor cu hepatita cronica, iar masajul somatic este contraindicat persoanelor cu hipertensiune arteriala (sau HTA).